Menkîbe

Ya Varsa

Ya Varsa
Ya Varsa

Hz. Ali’ye (Kerremallâhû Vechehu) *, birisi geldi. Adam, öldükten sonra tekrar dirilmeyi, ahiretteki hesabı, cenneti ve cehennemi inkar ediyordu. Hz. Ali’ye, “Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inanıyorsunuz; biz ise inanmıyoruz. Siz cehennemden kurtulmak, cennete girmek için bir sürü ibadet ediyor, mal harcıyor, zahmete giriyorsunuz. Bu zahmete değer mi? Hem ölümden sonra tekrar dirilmenin olacağı ne malum?” diye sordu.

Hz. Ali (r.a) adamı sükûnetle dinledi, sonra ona şu cevabı verdi:
“Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dediğin gibi yoktur; ya da bizim dediğimiz gibi vardır.

Önce senin dediğinin doğru olduğunu düşünelim. Ölümden sonra ahiret hayatı yoksa seninle biz aynı durumdayız. Sana da yok bize de yok. Bu arada bizim yüce Allah için kıldığımız namazların, yaptığımız ibadetlerin, hayır ve iyiliklerin, güzel ahlakın, verdiğimiz zekât ve sadakaların bize bir zararı olmaz. Ama ya ahiret varsa; bizim dediğimiz doğru çıkarsa, senin hâlin nice olur?” diye sordu. Adam, biraz durdu, düşündü ve sonra, “Vallahi, her iki durumda da siz kazançlısınız, ahiret, cennet ve cehennem varsa vay bizim hâlimize! Yolunu öğret, ben de müslüman olacağım” dedi ve müslüman oldu, kulluk yoluna adım attı, emniyet dairesine girdi.


    Peygamber Efendimiz (s.a.v) amcası Ebu Tâlib’in oğlu olup Hicret’­ten yirmi üç yıl önce doğmuş ve Bi’setin (Efendimiz’e (s.a.v) peygamberlik verilmesinin) ikinci günü imân etmiş, hiç putlara tapmamıştır. Bunun için mübarek ismi söylendiğinde, “Kerremallâhü Veche” denilir.
    Kerremallahû Vechehu: Allah vechini (yüz, yön, taraf) mükerrem (şerefli) kılsın, meâlinde dua olup Hz. Ali (r.a) hiç putlara secde ve ibadet etmediği ve çocukluktan beri Allah’a secde ettiğinden, onun ismi anıldığında hürmeten söylenir.

Ya Varsa

Menkîbe
Kaynak: Gazâlî, İhya, 3/467; Ateşin Yakmadığı Aşık, Semerkand Yayınları

Bir Yorum Yaz